Een zit sta bureau is een bureau waarbij de gebruiker kan afwisselen tussen zitten en staan door het werkplatform te laten zakken of omhoog te brengen. Er is nog weinig onderzoek beschikbaar om de voordelen van een zit sta bureau te bepalen in vergelijking met andere interventies die gericht zijn op het verminderen van de risico’s van langdurig zitten.

In het algemeen wordt aangenomen dat gebruikers, door zitten en staan af te kunnen wisselen, hun lichaamshouding vaker kunnen variëren. Enkele nadelen zijn de kosten van het bureau en mogelijk te lang staan, wat kan leiden tot klachten.

Als je kiest voor een zit sta bureau, vergeet dan niet dat een goede ergonomische opstelling belangrijk is. Het is van belang ervoor te zorgen dat het bureau voldoet aan de behoeften van de gebruiker bij zowel staan als zitten.

Hoe lang moet iemand zitten of staan?


De aanbevelingen variëren van een uur zitten en vijf minuten staan tot van tien tot zestig minuten afwisselen tussen zitten en staan. Een arts kan je ook aanbevelingen doen. Het belangrijkste is om de houding naar behoefte af te wisselen. Gun je lichaam de tijd om zich aan de nieuwe routine aan te passen.

Uit de eerste onderzoeken is gebleken dat sommige gebruikers na de eerste proefperiode de neiging hebben weer het grootste deel van de tijd te gaan zitten. Om de voordelen van het afwisselen van lichaamshoudingen te bereiken, moet je het blijven doen.

Vergeet niet dat het ook belangrijk is om nog steeds pauzes weg van de computer te nemen om de vermoeide ogen te helpen verlichten en de positie van hoofd, bovenlichaam, armen en handen te variëren.

Gaat het veel kosten?

Bij de aanschaf van kantoormeubelen moet je altijd geld uitgeven en veel mensen denken dat je veel geld moet uitgeven als je ergonomische kantoormeubelen koopt. Deze overtuiging is niet altijd waar. Met een beetje moeite en voorbereiding kun je een verstandige investering doen die in de toekomst veel geld kan opleveren.

Je kunt dit project echter niet achteloos aanpakken. Ergonomie is namelijk geen product maar een proces. Een proces waarbij het meubilair, gereedschap, werkplek, apparatuur en omgeving worden afgestemd op de werknemers en het werk dat ze doen, om het risico op letsel en ongemak te verminderen zonder de productiviteit te verlagen.

Het personeel actief betrekken bij het besluitvormingsproces is van groot belang voor de keuze van meubilair en apparatuur die geschikt is voor hen en hun taken. Interactieve training in het gebruik, de instelling en de afstelling van nieuwe meubilair is ook van belang voor de succesvolle invoering van nieuwe zit sta bureaus.

Bron: Officetopper