Wilt u een seniorenwoning voor uw toekomst? Je moet verstandig zijn bij het kiezen van het ontwerp. U kunt dus als u oud bent in dat huis blijven wonen zonder het huis te verbouwen. Een levensloopbestendige woning moet de mobiliteit van senioren kunnen accommoderen. Dat is het basiskenmerk van het leeftijdsvriendelijke huis. De oudere mensen kunnen moeilijk naar boven gaan. De leeftijdsvriendelijke woning moet dus een slaapkamer op de eerste verdieping hebben. Indien nodig moet het huis worden uitgerust met een lift om de senioren naar boven te helpen.

De kenmerken van een leeftijdsvriendelijk huis

Een seniorenwoning bouwen is niet niks, u moet rekening houden met de volgende kenmerken. Ten eerste mag het huis geen steile ingang hebben. Zo zijn ze gemakkelijk toegankelijk voor senioren die een rolstoel gebruiken. Dan moeten de deuren breder zijn dan het gemeenschappelijke huis. Het moet ook gemakkelijk te openen vensters hebben. De slaapkamer en badkamer moeten op de begane grond zijn. Bovendien moet het huis een slipvrije vloer hebben. De keukenkast moet lager zijn en heeft makkelijk uitrolbare lades. Ook moet u de handgrepen in de badkamer installeren.

Tips om een ​​seniorenwoning te ontwerpen

Er zijn verschillende tips die u moet doen wanneer u een huis voor senioren ontwerpt. De tips gaan over huisbeveiliging, huis verlichting, vloer opties en seniorvriendelijk meubilair. Om de veiligheid van ouderen te garanderen, moet u een beveiligingscamera, inbraakalarm en slimme sloten installeren. De verlichting wordt ook een belangrijk aspect bij het ontwerpen van een huis voor senioren. Ouderen kunnen een verminderd gezichtsvermogen hebben. Het huis moet dus helderder verlicht zijn. Dan is het ook noodzakelijk om de juiste meubels te kiezen. U kunt de onderkast aanschaffen zodat senioren met een rolstoel er makkelijk bij kunnen. Als laatste moet een seniorenwoning een stroeve vloer hebben. Gebruik geen porselein of keramiek voor vloeren. Als alternatief kunt u vinylvloeren gebruiken.