Moeite om erachter te komen hoe je kan tuinieren of in de tuin kan blijven in schaduwrijke plekken? Geen zorgen. Schaduw biedt de mogelijkheid om prachtige planten te kweken die niet alleen een gebrek aan zonlicht verdragen, maar er ook in gedijen en waar je tot rust kan komen (Bron: Rainbow Collection).

Herhaal schaduwplanten voor eenheid

Herhaling is een ontwerp tip die elke grootte tuin samen kan binden. Je hoeft niet alles te herhalen, slechts een paar opvallende planten zijn genoeg. Je vindt verschillende thema’s herhaald in tuinen:

  • Inheemse steen gevonden tijdens de schoonmaak werd gebruikt om de paden en muren die een sterke verbinding door de hele tuin te bouwen.
  • Fel roze astilbe pluimen leiden je oog door de bedden in het late voorjaar tot de zomer. Je kan zelfs laat de gedroogde bloemen op zijn plaats neerzetten in de herfst, maar ze zullen niet zo in het oog springende.
  • Hostas (Hosta spp. en hybriden) met een vergelijkbare bladvorm, maar gevarieerde kleuren en patronen houden de look samenhangend.

Schaduwrijke paden toevoegen

Wanneer je je tuin inricht is het belangrijk om rekening te houden met de schaduw voor zowel de planten al het zitgedeelte en ook het loopgedeelte van de tuin! Voor planten is het makkelijk om schaduw te creëren door middel van het plaatsen van bomen. Bomen die over de planten hangen zorgen voor een koele schaduw in de zomer. Voor zitruimtes is er een verscheidenheid aan schaduw opties waar iedereen wel bekend mee is, denk bijvoorbeeld aan een parasol of uitvalschermen. Loop gebieden in de tuin worden vaak over het hoofd gezien, maar zijn ook belangrijk om te beschutten van de zon. Hiervoor kan je een boog toevoegen waar je klimplanten doorheen laat groeien. Zo heb je niet alleen schaduw maar ook een leuk intiem plekje gecreëerd.