Wie kent niet de art deco stijl. Deze stijl ontstond in het begin van de twintigste eeuw en sindsdien is het ook binnen de meubelwereld een begrip. Dat was toen al zo en dat is nog steeds zo. De stijlbeweging had grote invloed in de periode 1910-1940. In deze periode had art deco grote invloed op met name decoratieve en toegepaste kunst. Je zag art deco overal in terug; in de kunstnijverheid, de vormgeving en de architectuur van die periode. Je zag art deco wat betreft de vormgeving dus overal in terug, zelfs in kleding. In die periode ontstonden ook de art deco meubels. De naam art deco ontstond overigens pas in 1925. In dat jaar vond een wereldtentoonstelling plaats, een grote expo voor moderne decoratieve kunst. Aan die wereldtentoonstelling ontleende art deco uiteindelijk de naam.

Art deco was de reactie op de Jugendstil uit Duitsland en Oostenrijk

Art deco was een reactie op Jugendstil beweging uit Duitsland en Oostenrijk en de al eveneens bekende art nouveau beweging van België en Frankrijk. Grote verschil, ook wat betreft de eerste art deco meubels, was de strakheid en de vormgeving van art deco meubels. Bij art deco hoefde alles niet langer overeen te komen met de werkelijkheid. En dat was in die tijd revolutionair. Wat ook anders was, was dat bij art deco meubels de mechanisatie een belangrijke factor werd.

Kenmerkend zijn de strakke en eenvoudige vormen

Art deco meubels? Dat zijn onder meer de prachtige leesstoel, het tv-meubel, de fauteuils en de eveneens bekende tv-dressoirs. Kenmerkend aan de meubels van toen en van nu zijn vooral de strakke en eenvoudige vormen. Wat art deco ook onderscheidt zijn de geometrische patronen en de zeer abstracte vormen. Kenmerkend is ook het kleurgebruik, dat zich laat onderscheiden als fel en vooral helder. Veel gebruikte kleuren zijn dan ook rood, zwart en zilver. Aan de andere kant kom je ook vaak een kleur als handgroen tegen als je kijkt naar art deco meubels.

Art deco meubels; probeer ook de kleuren groen, paars en goud

Je kunt tegenwoordig ook kiezen voor een art deco stijl en die combineren met een modern interieur. Zo kun je kiezen voor strakke houten meubels en die combineren met glimmende kasten of een salontafel bijvoorbeeld. Kies daarbij een vloerkleed of behang met een bekend geometrisch patroon. De geometrische patronen die horen bij art deco meubels kun je tegenwoordig ook terugzien in lampen, kussens en vloerkleden. Denk ook aan art deco en natuurlijke materialen als marmer en glanzende stoffen. Probeer ook eens de kleuren groen, paars en goud van Janfrantzen.nl.

Je moet wel durven, standaard is het allemaal niet

De Art deco meubels stijl waren erg populair en zijn dat nog steeds. Je moet het wel durven, want standaard is het allemaal zeker niet. Nog steeds echter heeft deze stijl niets aan uitstraling verloren,

waardoor het een meubelstijl is die de moeite waard blijft en die van jouw inrichting een bijzondere inrichting maakt.