Voor de corona crisis kwam het sporadisch voor dat men thuis werkte, tenzij je zelfstandig ondernemer was. Als zzp’er had je vaak wel een kantoor aan huis, maar nu het de norm is geworden om thuis te werken en niet iedereen dezelfde mogelijkheden heeft zijn er tips nodig om toch optimaal thuis te kunnen werken.In dit artikel vind je tips waardoor je optimaal kan thuiswerken, maar ook vitaal en gezond blijft.

Planning

Het klinkt misschien overdreven, maar ook als je thuiswerkt is een planning maken en die aanhouden van belang. Hoe meer structuur je hebt hoe optimaler je kan werken. Als je op kantoor zou werken dan zou je ook een vast ochtendritueel hebben, maar ook een planning van de rest van de dag met vaste werktijden, vergaderen en pauzes. Juist nu je thuiswerkt is dit enorm belangrijk om die te blijven volgen, hierdoor creëer je regelmaat en haal je het optimale uit je werktijd doordat je productiviteit hoog zit. Thuis worden de pauzes vaak vergeten omdat je in een vertrouwde omgeving aan het werk bent. Let daar goed op, het is belangrijk om juist die pauzes in te lassen om je goed te kunnen concentreren en je werk goed te kunnen doen.

Werkplek en houding

Op kantoor moet je vaak nog een stukje lopen naar het koffieautomaat om je koffie te maken, naar de kantine te gaan voor je lunch of draai je je even om richting die ene collega. Zo wissel je op kantoor regelmatig van houding, maar thuis is dat anders, uren achter elkaar zit je vaak in dezelfde houding met alles binnen handbereik. Begrijp me niet verkeerd binnen handbereik alles hebben is fijn, maar niet voor je houding. Zorg daarom dat je ook thuis regelmatig even op staat en een rondje door het huis loopt, probeer in je grote pauze een klein rondje buiten te lopen. Stel je bureaustoel op de juiste hoogte in, zodat je in een ontspannen houding kan zitten. Als je thuis een kantoor hebt waar je kan werken zorg dan voor een bureau in hoogte verstelbaar, zo kan je je houding afwisselen van hoog en laag, maar ook eventueel staand. Je kan bij thuiswerkwinkel diverse bureau’s die in hoogte verstelbaar zijn vinden voor je werkplek thuis. 

Contact met collega’s

Er wordt nu dan we veel thuis gewerkt, maar contact onderhouden met je collega’s kan altijd, zelfs virtueel. Plan wekelijks een meeting in waar jullie duidelijke afspraken kunnen maken over de opdrachten, het verloop ervan, de werkzaamheden, de taakverdeling, maar ook het resultaat. naast de werk momentjes is het ook aan te raden om af en toe samen koffie te drinken ook al is het virtueel. 

Ontspanning

Zorg ook tijdens, maar vooral na je werk voor voldoende ontspanning. Ontspanning is voor iedereen anders dit kan een podcast luisteren zijn, een uurtje sporten of zwemmen, maar ook ontspanningsoefeningen of een goed boek lezen behoren tot dat rijtje. Je zal je verbazen hoe goed en geconcentreerd je kan werken als je regelmatig iets ontspannends doet.