Bent u op zoek naar een haard, maar weet u niet welk type u moet kopen? Er zijn vele haardtypen te verkrijgen, zoals houthaarden, gashaarden, pelletkachels, elektrische haarden, etcetera, maar elk haardtype heeft ook weer verschillende verschijningsvormen. Zo is een gashaard verkrijgbaar in fronthaard, tweezijdige haarden, doorkijkhaarden en nog vele anderen. Om uw keuze makkelijker te maken, hebben wij de voor- en nadelen van een gashaard op een rijtje gezet.

Voordelen van de gashaard

Gashaarden zijn erg makkelijk in gebruik. Er is altijd voldoende brandstof aanwezig en met één druk op de knop, kunt u genieten van een mooi vlammenspel. Bij een gashaard heeft u dus niet last van het ongemak van slepen met houtblokken of het droog houden van deze blokken. De gashaard in met de jaren zeer goed ontwikkeld, waardoor het vuurbeeld steeds beter lijkt op het vuurbeeld van een houthaard.

Daarnaast heeft een gashaard erg weinig onderhoud nodig. In tegenstelling tot een houthaard, hoeft er niet met enige regelmaat een aslade geleegd te worden. Het is wel belangrijk om eens in het jaar een grote onderhoud te laten plaatsvinden. Stof is de grootste vijand van een gashaard. Wanneer er zich stof op de waakvlam bevindt, ontstaan er problemen bij de ontsteking. Het is daarom raadzaam om de waakvlam altijd aan te houden, ook in de zomer.

Daarnaast is de gashaard in diverse varianten te verkrijgen. Van klassiek tot modern. Zo is er altijd wel een gashaard te verkrijgen die bij u en uw interieur past.

Bij een houthaard is er een hoge uitstoot van CO2 en fijnstof. Dit in tegenstelling tot een gashaard. Hier komen vrijwel geen assen of ander afval vrij.

Nadelen van de gashaard

Naast voordelen kent een gashaard ook enkele nadelen. Een van de grootste hekelpunten voor mensen voor het kopen van een gashaardis het feit dat er een gasleiding in het huis aanwezig moet zijn. Wanneer dit niet het geval is, dan zal deze nog aangelegd moeten worden waarbij de kosten voor eigen rekening zijn. Dit zorgt er voor dat de kosten voor het aanschaffen van een gashaard hoog op kunnen lopen. Het is dan aan te raden om te kiezen voor een ander haardtype om geld te besparen. Ook de gashaard zelf is niet de meest goedkope haardtype die er te verkrijgen is.
Naast de aanwezigheid van een gasleiding, moet er ook een doorvoer geplaatst worden door het dak of de buitengevel. Nou is dit bij andere haardtypen ook het geval, behalve bij een elektrische kachel. Mocht u dus geen doorvoer willen hebben door het dak of de buitengevel, dan kunt u het beste kiezen voor een elektrische kachel.
Tot slot is bekend dat een gashaard een hoog rendement heeft. Desondanks geeft een houtkachel altijd meer warmte af dan een gashaard. Mocht u beschikken over een ietwat kleinere ruimte die u wilt verwarmen, dan is dit geen probleem, maar wanneer de ruimte groot is, dan kan het zo zijn dat de haard niet voldoende capaciteit heeft.

Kortom, een gashaard kent zowel voor- als nadelen. Door de tijd heen heeft de gashaard zich ontwikkeld, waardoor er bijna geen verschil te zien is tussen het vuurbeeld van een houtkachel en het vuurbeeld van een gashaard. Toch kan het zo zijn dat u niet voor een gashaard kiest, omdat hij simpelweg niet tot de mogelijkheden behoord, vanwege het ontbreken van een gasleiding. Kijk wat het beste bij u past en laat u goed adviseren over de mogelijkheden. Bent u geïnteresseerd in een gashaard? Neem dan een kijkje op de website van Haardenexpert.