Wanneer je een box hebt aangekocht om je kindje in te laten slapen of spelen spreekt het voor zich dat je er op toe zal willen zien dat je kindje zo’n optimaal mogelijk comfort kan ervaren. Dat comfort kan worden gerealiseerd door gebruik te maken van een bepaald type boxkleed. Eén van de mogelijkheden waar je op dit vlak over beschikt is een zogenaamd boxkleed 80×100. Dit is sinds jaar en dag één van de populairste afmetingen voor boxkleden op de markt. Zou jij hier graag ook gebruik van willen maken? Dan is het zeker en vast interessant om verder te blijven lezen.

Tip 1: Is dit boxkleed geschikt om in jouw box te plaatsen of niet?

Voor een box geldt dat het kan worden aangekocht in de meest uiteenlopende afmetingen. Dat spreekt voor zich. Voordat je overgaat tot het kopen van een bepaald boxkleed is het dan ook altijd een goed idee om voor jezelf uit te maken over welke afmetingen deze (maximaal of minimaal) dient te beschikken. Een boxkleed 80×100 is een zeer populaire keuze onder ouders. Echter spreekt het dus voor zich dat het wel echt moet passen in de box die werd aangekocht. 

Tip 2: Hou rekening met het soort materiaal waaruit een boxkleed 80×100 bestaat 

Voor een boxkleed 80×100 geldt dat het uiteraard kan zijn vervaardigd uit tal van verschillende materialen. Hierbij kan een onderscheid worden gemaakt tussen bijvoorbeeld:

  1. Katoen of badstof;
  2. Rubber;
  3. Schuim;
  4. Plastic.

In het merendeel van de gevallen wordt er gekozen voor een exemplaar gemaakt van katoen of badstof. Het boxkleed beschikt daarbij over een polyester vulling. Van deze boxkleden is bekend dat het niet alleen maar zacht, maar bovendien ook nog eens lekker comfortabel aanvoelen. 

Bovenstaande betekent niet dat bijvoorbeeld een plastic boxkleed niet interessant kan zijn. Dat is zeker zo, vooral omdat een dergelijk boxkleed eenvoudig kan worden schoongemaakt. Echter moet het gezegd dat deze geen echt belangrijke meerwaarde op vlak van comfort weten te realiseren. Is dat jouw belangrijkste bekommernis? Dan is een katoenen of badstof boxkleed de beste keuze.

Tip 3: Kies niet voor een te dik boxkleed 80×100

Het is in de praktijk al snel zeer aanlokkelijk om ervoor te kiezen om een extra dik boxkleed 80×100 te kopen. Voor heel wat ouders geldt dan ook dat ze vrezen dat een te dun boxkleed voor onvoldoende comfort zal zorgen. Dat is mogelijk, maar er moet ook rekening worden gehouden met het potentiële verstikkingsgevaar. Omwille van deze reden wordt het in de praktijk aangeraden om gebruik te maken van een boxkleed 80×100 dat beschikt over een dikte van bijvoorbeeld drie of vier centimeter. Op deze manier wordt voorkomen dat je baby er als het ware in weg kan zakken. 

Voor heel wat ouders die vermoeden dat een boxkleed van drie à vier centimeter te dun is geldt dat ze nog een extra babymatras in de box leggen. Ook dit wordt echter niet aangeraden. Wanneer je dat doet bestaat het risico namelijk dat het kindje tussen de matras en het kleed terecht komt. Ook dit brengt in de praktijk uiteraard een aanzienlijk risico met zich mee dat je niet wil lopen.